Cassoulet: Frans comfortfood op zijn best!

Gevogelte


Wat is jouw idee van comfort food? Het heeft waarschijnlijk te maken met waar je woont of bent opgegroeid. Of het herinnert je aan de persoon die dat speciale gerecht heeft gemaakt. Een van mijn favorieten is runderstoofpot. Ik zat altijd in de keuken en keek hoe mijn vader zijn versie van runderstoofpot maakte. Naast runderstoofpot zijn mijn andere favoriete comfortgerechten mijn gebakken ziti en in rook gestoofde runderribbetjes.

Ik maakte onlangs kennis met een klassiek Frans troostgerecht genaamd cassoulet. Cassoulet is een stoofpotje van bonen en vlees dat enkele uren kookt en is ontstaan ​​in Zuid-Frankrijk. De cassoulet wordt gekookt in een zware aarden pot genaamd a cassole of toupin. Elke regio van Frankrijk beweert dat hun versie de beste is. De ingrediënten kunnen variëren op basis van wat direct beschikbaar is in specifieke regio’s van Frankrijk.

Cassoulet werd oorspronkelijk genoemd estoufet toen het werd uitgevonden in 1355 in een stad genaamd Castenlnaudry tijdens de Honderdjarige Oorlog. Pas in de 19e eeuw heette het cassoulet.

In Frankrijk is de traditionele Tarbais-boon de favoriete boon bij het maken van een cassoulet. Traditionele ingrediënten zijn onder meer bonen, geconserveerde eend en varkensvlees, maar gans, wild, worstjes, lamsvlees, schapenvlees en kalkoenpoten kunnen worden gebruikt.

Gelukkig voor mij, D’Artagnan stuurde me hun cassoulet-pakket met alle benodigde ingrediënten in één doos. Ze stuurden zelfs twee bonusingrediënten: spekjes en chorizoworstjes. Op basis van mijn onderzoek zijn dit geen traditionele componenten van cassoulet, maar er is oneindig veel discussie over wat er in een cassoulet moet gaan volgens de auteurs van “Mastering the Art of French Cooking”.

DArtagnan Cassoulet-set

De kit wordt geleverd met stapsgewijze instructies die gemakkelijk te volgen zijn. Maar dit gerecht vereist enige planning, aangezien de bonen een nacht moeten worden geweekt en vervolgens moeten worden gekookt voordat ze aan de cassoulet worden toegevoegd.

Cassoulet maken

Hier is hoe ik het allemaal in elkaar heb gezet. Ik heb de bonen een nacht geweekt. Vervolgens sudderde de bonen met Ventreche (buikspek), ui, knoflook en een bouquet garni, terwijl ik de eendenbouten, eenden- en Armagnac-worstjes, chorizo, spekjes en Franse knoflookworst bruin maakte.

Toen de bonen eenmaal waren uitgelekt, voegde ik de helft toe aan een Nederlandse oven die was ingevet met eendenvet. De bonen werden vervolgens bedekt met al het vlees, gevolgd door de rest van de bonen. Een mengsel van demi-glazuur van eend en kalfsvlees, tomatenpuree en water werd over de bonen en het vlees gegoten. De finishing touch was een scheutje extra eendenvet. Vanwege het extra vlees heb ik aan het begin en tijdens het kookproces extra water toegevoegd, zodat de bonen en het vlees niet uitdrogen.

DArtagnan Cassoulet

De braadpan plaatste ik in mijn Big Green Egg XL (BGE) die ik opwarmde tot 325 graden. De cassoulet kookte 3 uur. Ik verhoogde het vuur tot 400 graden en kookte nog een uur. Voel je vrij om je oven te gebruiken om de cassoulet te koken.

De bovenkant van de cassoulet werd bruin en borrelde weg toen ik de BGE na vier uur opendeed. Ik schepte de cassoulet in een kom en garneer het met peterselie. Sommige mensen voegen tomaten toe aan hun cassoulet. Dat deed ik niet, maar ik denk dat het extra vloeistof en smaak aan het gerecht zou hebben toegevoegd.

De bonen waren zacht en boterachtig. Het eendenboutvlees viel van het bot. Door de worstjes, chorizo ​​en spekuiteinden te bruinen, ontstond een knapperige buitenkant die de textuur van de malse bonen in evenwicht houdt. De bouillon van de stoofpot was super smaakvol en had een vleugje pit van de chorizo. Het kan moeilijk zijn om te beschrijven hoe iets smaakt bij het schrijven van een blog, maar het enige woord dat de cassoulet voor mij samenvat is “Wauw!” Ik wist niet zeker of ik helemaal in zou gaan op dit gerecht, maar de boterachtige bonen, de combinatie van mals vlees en subtiel pittige bouillon zorgden voor de perfecte bite.

Comfortfood moet niet alleen lekker smaken, maar je ook een gezellig gevoel geven. Als je op zoek bent naar een nieuw troostmaaltijd om te proberen, probeer dan de cassoulet. Je zult niet teleurgesteld zijn. Wil je het je gemakkelijk maken, bestel dan de cassoulet-pakket van D’Artagnan.

Cassoulet

Ga dan naar de BBQ500 club Facebook. We hebben een geweldige community!

Meld je ook aan voor onze Up in Smoke-nieuwsbrief, zodat je geen blogs mist en speciale aanbiedingen ontvangt! PLUS krijg Raichlen’s Burgers! Pdf gratis!

Volg Steven verder Facebook, Twitteren, Reddit, InstagramEn TikTok!


We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Pinasgrill
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart