Dit recept voor geroosterde bietensalade is stevig genoeg om als maaltijd te eten, maar ook veelzijdig genoeg om als bijgerecht te serveren.
Door Christie Vanover | Gepubliceerd 4 januari 2023 | Laatst bijgewerkt op 7 februari 2023
Wat zijn bieten?
Bieten zijn knolgewassen die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Ze zijn meestal rond van vorm met lange greens bovenop en een slanke puntige wortel aan de onderkant.
Als u bieten zoekt in uw plaatselijke supermarkt, vindt u ze in de productensectie. Soms zit het bietenblad er nog aan, soms is het blad er al af.
Selecteer bieten die stevig zijn en vergelijkbaar in grootte, zodat ze rond dezelfde tijd klaar zijn met koken. Kleinere bieten zijn over het algemeen wat zoeter dan grotere bieten. Als de bietengranen vastzitten, zorg er dan voor dat ze er vers en niet slap uitzien.
Eenmaal gekookt, smaken bieten zoet en aards. De textuur is zacht als een geroosterde wortel.
Ze bevatten weinig calorieën en vet met de voordelen van foliumzuur, voedingsvezels en calcium. Ze bevatten echter wel natuurlijke suikers, dus ze bevatten meer koolhydraten dan andere groenten.
Vervangingen: In plaats van geitenkaas zou je roomkaas kunnen gebruiken. In plaats van Griekse yoghurt zou je zure room of melk kunnen gebruiken. Als je geen basilicum hebt, gebruik dan verse kruiden of verse munt.
Hoe bieten te koken voor salade
Terwijl je de bieten ongeveer een uur in een oven van 400F kunt roosteren, zijn ze nog beter als je ze op een grill met houtskool kookt. ik gebruik Cowboy briketten van volledig natuurlijk hardhout.
De houtskool voegt een subtiel element van rokerigheid toe dat rijkdom en diepte toevoegt aan deze hartige salade.
- STAP EEN: Begin met het verwijderen van de greens en het wassen van al het vuil van de bieten. Dep ze droog met keukenpapier. Schil ze nog niet.
- STAP TWEE: Leg de bieten op een pan of bord. Besprenkel met een beetje olie en bestrooi met een snufje koosjer zout en grofgemalen zwarte peper.
- STAP DRIE: Verwarm je grill tot 375-400F graden met behulp van Cowboy Charcoal briketten. Zet de grill zo neer dat de kolen aan één kant liggen. Leg vervolgens de gekruide bieten aan de andere kant op indirecte warmte.
Openbaarmaking: ik ben een betaalde ambassadeur voor Cowboy houtskool.
- STAP VIER: Rooster de bieten ongeveer een uur op de grill, of tot ze gaar zijn.
- STAP VIJF: Als de bieten gaar zijn. Haal ze van de grill en laat ze afkoelen. Zodra het koel genoeg is om te hanteren, trek je een paar handschoenen aan. Verwijder vervolgens de huid. Het zou er meteen af moeten pellen.
PRO-TIP: Het is belangrijk om handschoenen te dragen bij het hanteren van geroosterde bieten, vooral de paarse, omdat het natuurlijke bietensap je vingers paars zal kleuren.
- STAP ZES: Zodra alle schil is verwijderd, kunt u de bieten in partjes of plakjes snijden. Ze kunnen als bijgerecht worden geserveerd en zo worden gegeten of als topping op een hartige salade van biet, geitenkaas en rucola.
Hoe maak je een bietensalade
Zodra de bieten geroosterd zijn, is het eenvoudig om de resterende ingrediënten voor deze geweldige salade samen te stellen. Je kunt dit voorbereidende werk doen terwijl de bieten op de grill liggen.
Begin met het maken van de smeuïge geitenkaasspread. Roer in een kleine kom de geitenkaas, Griekse yoghurt en 1 eetlepel olijfolie door elkaar. Plet de verse of geroosterde knoflook tot een pasta. Spatel vervolgens voorzichtig de knoflook en basilicumblaadjes door de kaas.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de knoflookgeitenkaas over de serveerschalen. Leg vervolgens de in plakjes gesneden geroosterde bieten er bovenop.
Werk af met wat vers gepeperde rucolablaadjes, bestrooi met geroosterde walnoten en besprenkel met een beetje olijfolie. Voeg een vers snufje zout en peper toe. En je hebt zelf een kleurrijke mooie salade.
Als je van wat zoetere salades houdt, kun je er wat ahornsiroop of balsamicoazijn overheen sprenkelen. Als je de voorkeur geeft aan een meer zure salade, probeer dan rode ui, fetakaas of blauwe kaas toe te voegen.
Opslag
Bieten kunnen maximaal een week in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte verpakking.
Je kunt bieten ook maximaal een jaar invriezen. Of je kunt ze inmaken en inmaken, maar dat proces verandert wel de smaak.
GCG Pro Pitmaster-tips
Veel Gestelde Vragen
De lekkerste manier om bieten te eten is door ze te braden of te grillen. Hierdoor kunnen de natuurlijke suikers karamelliseren, wat de smaak ten goede komt. Gekookte bieten hebben ook een mooie, zachte textuur. Eenmaal gekookt zijn ze heerlijk op deze simpele bietensalade.
Dit recept is gemaakt met verse bieten. Je kunt ingeblikte bieten of voorgeroosterde bieten gebruiken die soms verkrijgbaar zijn in de groenteafdeling van supermarkten, maar de bieten zullen niet zo vers smaken en ze zullen de subtiele rookkus missen die je krijgt als je ze roostert. houtskool.
Geroosterde bieten kun je invriezen. Ze houden het zelfs goed in de vriezer, omdat ze een van de groenten zijn die het minst vatbaar zijn voor vriesbrand. Bewaar ze maximaal een jaar in een luchtdichte verpakking. Terwijl de bieten goed invriezen, raad ik niet aan om de romige kaas of rucola in te vriezen. Die moeten vers gemaakt worden. Je kan ook kan geroosterde bieten en bewaar ze 2-5 jaar.
Bieten zijn er in verschillende kleuren, waaronder rood, goud, chioggia en wit. De rode bieten zijn de meest populaire variëteit en zien er meer uit als dieppaars als ze gekookt zijn. De goudgele bieten zijn knalgeel en iets zoeter. Chioggia-bieten zijn echt kleurrijk met rode en witte ringen. Let op bij het kopen van bieten. Ze lijken een beetje op koolraap en rapen, die heel anders smaken.
Bieten zijn een goede bron van foliumzuur, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het helpt bij het verminderen van geboorteafwijkingen, het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op sommige vormen van kanker.
Wat past goed bij een bietensalade?
Meer heerlijke salade recepten
Geroosterde Bietensalade Met Geitenkaas
Dit recept voor geroosterde bietensalade is stevig genoeg om als maaltijd te eten, maar ook veelzijdig genoeg om als bijgerecht te serveren.
Ingrediënten
- 2 gouden bieten
- 2 rode bieten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel koosjer zout
- 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
Geitenkaas Verspreiding
- 8 ons geitenkaas
- 1/4 beker Griekse yoghurt
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 kruidnagel knoflook
- 1 eetlepel verse basilicum
- kneep koosjer zout
- kneep zwarte peper
Afwerking
- 1 beker rucola bladeren
- 1/2 beker geroosterde walnoten
- 2 theelepel olijfolie
Instructies
-
Voorbereiding: Verwijder het groen van de bieten. Snijd de wortelstengel aan de onderkant af. Was de bieten en droog ze af met keukenpapier.
-
Seizoen: Besprenkel met olijfolie en bestrooi het geheel met zout en peper.
-
Warmtegrill: Verwarm de grill tot 375-400F graden met behulp van Cowboy Charcoal briketten met een indirecte warmtezone
-
Grillen: Leg de gekruide bieten op de grill op indirecte warmte. Kook ongeveer een uur, totdat ze gaar zijn of de interne temperatuur tussen 205-210F graden bereikt.
-
Verspreiding maken: Meng in een kleine kom de geitenkaas, Griekse yoghurt en 1 eetlepel olijfolie. Meng tot een gladde massa. Plet met de zijkant van je mes de knoflook en druk er met het mes tegenaan om een pasta te maken. Spatel de knoflook en verse basilicum door de spread. Breng op smaak met peper en zout. Koelen.
-
Plak Bieten: Haal de bieten van de grill. Laat ze afkoelen om aan te raken. Draag handschoenen, verwijder de schil en gooi deze weg. Snijd de bieten in partjes.
-
Monteren: Smeer de geitenkaasspread op 4 borden. Laag met gesneden bieten. Stop de rucolablaadjes erin. Strooi er geroosterde walnoten over en voeg een scheutje olijfolie toe.
Notities
Je kunt de bieten ook roosteren in een oven van 400F-graden op een bakplaat of op een gasgrill op indirecte hitte; ze zullen echter niet de geweldige natuurlijke houtsmaak hebben die je krijgt als je ze op houtskool grilt.
Als je ze op een pelletgrill roostert, probeer dan Cowboy Charcoal Wood Pellets en zet de grill op 400F graden.
Voeding
Calorieën: 373kcalKoolhydraten: 11GEiwit: 16GVet: 31GVerzadigd vet: 10GMeervoudig onverzadigd vet: 8GEnkelvoudig onverzadigd vet: 11GCholesterol: 27mgNatrium: 861mgPotassium: 396mgVezel: 4GSuiker: 7GVitamine A: 764IUVitamine C: 6mgCalcium: 135mgIjzer: 2mg
Deze schatting is gemaakt met behulp van een online voedingscalculator